Vrije tijd

x

Wijk- en buurtcentra organiseren vaak activiteiten. Informeer in de buurt en kijk in het wijkblad of de huis-aan-huis krant.

Bureau Hengelo heeft een overzicht van allerlei mogelijkheden; dit bureau is gevestigd aan de markt in Hengelo. Of kijk eens op internet wat er te doen is. Een aantal activiteiten is gratis.

Bureau Hengelo

i

Hengelose bureau voor evenementen, toerisme en stadspromotie.

Markt 8
7551CG Hengelo

0742501080
info@bureauhengelo.nl

Ik ben op zoek naar een cursus.

Een aantal mogelijkheden op een rij:

  • de volksuniversiteit bij het ROC van Twente biedt allerlei vrijetijds cursussen aan: zoals fotografie, talen, koken of gezondheid en welzijnsonderwerpen.
  • computer cursussen bij de Bibliotheek Hengelo samen met Seniorweb.
  • muzieklessen bij de Muziekschool.
  • cursussen over geloof bij de Protestantse gemeente. 
  • cursussen en bijeenkomsten over wetenschappelijke ontwikkelingen worden georganiseerd door Studium Generale van de universiteit Twente of het Sciencecafé Enschede.

Wijkracht Hengelo biedt ook cursussen over verschillende gezondheidsonderwerpen aan. Informeer bij het Wijkracht wijkteam naar de mogelijkheden.

Crea Centrum voor Kunsteducatie

i

CREA is een culturele instelling voor vrije tijdbesteding en ontwikkeling.

Esrein 9
7553CX HENGELO OV

0742917597
administratie@creahengelo.nl

ROC van Twente

i

ROC van Twente is een onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in de regio Twente.

Gieterij 200
7553VZ Hengelo

0748525000
info@rocvantwente.nl

Bibliotheek Hengelo Stad

i

De hoofdvestiging van Bibliotheek Hengelo vind je aan de Beursstraat in het centrum van Hengelo. Je bent van harte welkom om gebruik te maken van het café, de activiteiten, de werkplekken met gratis WiFi of de uitgebreide collectie.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452565
klantenservice@bibliotheekhengelo.nl

Science Café Enschede

i

Science Café Enschede is dé hotspot waar de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen, debat, muziek en beeld worden gemengd tot een bruisende cocktail van fascinatie en verwondering. Science Café Enschede organiseert gemiddeld zes Science Cafés per jaar. Science Café Enschede nodigt wetenschappers en andere experts uit om een wetenschappelijk onderwerp te belichten voor een algemeen publiek. De Science Cafés vinden plaats in de theaterzaal van Concordia aan de Oude Markt 15 in Enschede.

Oude Markt 15
7511GA ENSCHEDE

0534300999
info@sciencecafeenschede.nl

Studium Generale Universiteit Twente

i

Interesse in de nieuwste en spannendste ontwikkelingen op het gebied van wetenschap, technologie, politiek en maatschappij? Kom dan naar de programma's van Studium Generale. Wetenschappers en andere experts vertellen met passie over hun vakgebied en over de wereld waarin wij leven.

De Veldmaat 5 Kamer: Vrijhof 338
7522NM ENSCHEDE

Volksuniversiteit Hengelo e.o.

i

De Volksuniversiteit Hengelo e.o. is een aparte stichting, die samenwerkt met het ROC van Twente.

Gieterij 200
7553VZ HENGELO OV

0748525525
info@volksuniversiteit-hengelo.nl

Cursussen | Protestantse Gemeente Hengelo

i

Cursusaanbod

Oyfo Muziekschool Hengelo

i

Oyfo is de samensmelting van Techniekmuseum HEIM, CREA en Muziekschool Hengelo: één hart voor kunst en techniek

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0742917309
info@muziekschoolhengelo.nl

Wijkracht Academie

i

Wijkracht biedt u de mogelijkheid mee te doen aan verschillende groepstrainingen. Een groepstraining heeft een aantal voordelen: • uitwisselen van ervaringen • van elkaar leren • mét elkaar leren • niet alleen staan in een situatie • eigen mogelijkheden ontdekken Ons complete aanbod staat op wijkrachtacademie.nl.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Ik wil op vakantie en heb daarbij extra zorg nodig vanwege mijn ziekte of beperking.

Op vakantie gaan is voor veel mensen heel gewoon. Vanwege een ziekte of een beperking hebben mensen soms extra zorg nodig. Het Rode Kruis en de Zonnebloem bieden vakanties met extra zorg.

Veel patiëntenorganisaties hebben informatie over aangepaste vakantiemogelijkheden: kijk op de website van Zorgbelang voor adressen van patiëntenorganisaties.

De website van een reisorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking is MeeReizen.

Zorgbelang Overijssel

i

Zorgbelang Overijssel behartigt de belangen van de zorgvragers in Overijssel. Zorgbelang Overijssel treedt op als woordvoerder en gaat namens zorgvragers in gesprek met overheden, zorgaanbieders en zorgverzekeraars over zorg op maat. Zorgbelang Overijssel maakt deel uit van het samenwerkingsverband BelangenOrganisatiesOverijssel.

Lupinestraat 9
7552HJ HENGELO OV

0742500155
m.dejong@belangenorganisatiesoverijssel.nl

Rode Kruis Hengelo

i

Het Rode Kruis Hengelo houdt zich bezig met het organiseren van diverse sociale activiteiten voor mensen uit Hengelo. Het doel is om mensen die in Hengelo wonen en die door verschillende omstandigheden niet makkelijk kunnen deelnemen aan allerlei sociale evenementen uit een eigen isolement te halen. Vervoer en begeleiding van zieken/gehandicapten en oude mensen kan met de Rode Kruis (rolstoel)bus. Het Rode Kruis biedt ook Bijzondere Vakanties voor mensen met een medische of sociale beperking.

Marnixstraat 1
7553LC HENGELO OV

rodekruish@hetnet.nl

Allegoeds Vakanties

i

Allegoeds Vakanties organiseert al ruim 40 jaar (aangepaste) vakanties voor ouderen in Nederland.

Molenweg 49A
6741KK LUNTEREN

0318485183
info@allegoedsvakanties.nl

Hetvakantiebureau.nl

i

Hetvakantiebureau.nl is gespecialiseerd in zorgvakanties en seniorenvakanties in Nederland. Hetvakantiebureau.nl maakt deel uit van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk.

Driebergsestraatweg 50
3941ZX DOORN

0343745890
info@hetvakantiebureau.nl

Zonnebloem Regio Hengelo

i

De Zonnebloem zet zich in voor mensen met fysieke beperkingen door contacten te leggen, gezelligheid te brengen, activiteiten te organiseren en vakanties mogelijk te maken. Zonnebloem Regio Hengelo heeft 5 afdelingen die onafhankelijk van elkaar diverse activiteiten organiseren voor hun gasten. Zonnebloem Regio Hengelo zorgt voor de organisatie van grotere activiteiten waar alle afdelingen aan deel nemen. In Twente is een Zonnebloemauto beschikbaar die per dag gehuurd kan worden om met 1 of enkele gasten op stap te gaan. De aangepaste auto is exclusief te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel.

0649937730

Drempelloos op vakantie

i

Voor mensen met een lichamelijke beperking biedt BTKzorg, in samenwerking met Stichting Drempelloos op Vakantie (DoV), de mogelijkheid om zorgeloos en betaalbaar op vakantie te gaan. In Borne is een unieke aangepaste vakantiewoning gesitueerd. De ruime, aangepaste vakantiewoning biedt plek voor 5 personen. Via BTKzorg kunt u in de vakantiewoning gebruik maken van het Zorg Plus pakket en is het ook mogelijk om eventueel maaltijden te bestellen.

Pasteurstraat 24
7622LE BORNE

0742665524
info@drempelloosopvakantie.nl

Carintreggeland Samen Uit!

i

Carintreggeland Samen Uit! biedt reisjes voor een halve - of een hele dag, voorstellingen in het theater of vakantiereizen voor bewoners van Carintreggeland huizen en Carintreggeland Thuiszorgklanten. U wordt thuis opgehaald met een bus waarin zowel rolstoelplaatsen als normale zitplaatsen zijn. Hulpmiddelen zoals rollatoren kunnen in overleg mee. Onze uitstapjes worden verzorgd door een vrijwillige chauffeur en vrijwillige gastvrouw. Indien nodig is er verpleegkundige hulp aanwezig.

0743677177
samenuit@carintreggeland.nl

Ik ben mantelzorger. Kan ik even uit de zorg?

Om de zorg voor een ander vol te houden, is het belangrijk dat je deze zorg af en toe even kunt overdragen zodat je niet overbelast raakt. Om tijd te besteden aan andere gezinsleden, vrienden, werk en/of hobby's. De tijdelijke en volledige overname van jouw mantelzorgtaken heet respijtzorg.

Voor veel mensen is het belangrijk om op een vrij dagdeel in de week of tijdens een vakantie weer energie op te doen. Aan wie draag je taken tijdelijk over en weet je dat de zorg in goede handen is, zodat je met een gerust hart even weg kunt gaan? Er zijn verschillende mogelijkheden. Respijtzorg wordt geleverd door vrijwilligers of professionals. Vaak is er sprake van een (bescheiden) eigen bijdrage. Er zijn steeds meer zorgverzekeraars die respijtzorg in zijn geheel of gedeeltelijk vergoeden via een aanvullend pakket.

Website van de landelijke vereniging voor mantelzorgers: Tijd voor jezelf.

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg voor iedereen op een professionele en informele manier.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

SIZ Twente

i

SIZ Twente is deskundig op het gebied van mantelzorgondersteuning.

Deldenerstraat 22
7551AG HENGELO OV

0857731720

De Zwanenhof

i

Mantelzorg arrangementen

Retraitehuisweg 6
7625SL ZENDEREN

0742659525
info@zwanenhof.nl

Allegoeds Vakanties

i

Allegoeds Vakanties organiseert al ruim 40 jaar (aangepaste) vakanties voor ouderen in Nederland.

Molenweg 49A
6741KK LUNTEREN

0318485183
info@allegoedsvakanties.nl

Hetvakantiebureau.nl

i

Hetvakantiebureau.nl is gespecialiseerd in zorgvakanties en seniorenvakanties in Nederland. Hetvakantiebureau.nl maakt deel uit van de Protestantse Stichting Diaconaal Vakantiewerk.

Driebergsestraatweg 50
3941ZX DOORN

0343745890
info@hetvakantiebureau.nl

SIZ Twente Mantelzorgmakelaar

i

Een mantelzorgmakelaar is iemand die regeltaken overneemt van mantelzorgers, zodat zij minder worden belast. Na het eerste contact maakt de mantelzorgmakelaar in overleg met de mantelzorger een overzicht van diens taken. Naast de zorgtaken zijn dit meestal ook regeltaken en verplichtingen op het gebied van werk en gezin. Vervolgens wordt bekeken op welke gebieden de mantelzorger kan worden ontlast en welke regeltaken de mantelzorgmakelaar kan overnemen. De kosten van een mantelzorgmakelaar worden, als u aanvullend verzekerd bent met Extra verzorgd pakket 2 of 3, vergoed door zorgverzekeraar Menzis. Bent u niet aanvullend verzekerd bij Menzis, dan zijn de kosten € 65,- per uur. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden de inzet van een mantelzorgmakelaar. Informeer bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Deldenerstraat 22
7551AG HENGELO OV

0857731720

Carintreggeland Samen Uit!

i

Carintreggeland Samen Uit! biedt reisjes voor een halve - of een hele dag, voorstellingen in het theater of vakantiereizen voor bewoners van Carintreggeland huizen en Carintreggeland Thuiszorgklanten. U wordt thuis opgehaald met een bus waarin zowel rolstoelplaatsen als normale zitplaatsen zijn. Hulpmiddelen zoals rollatoren kunnen in overleg mee. Onze uitstapjes worden verzorgd door een vrijwillige chauffeur en vrijwillige gastvrouw. Indien nodig is er verpleegkundige hulp aanwezig.

0743677177
samenuit@carintreggeland.nl

Ik ben 55-plusser en op zoek naar cursussen met leeftijdsgenoten.

Een aantal mogelijkheden op een rij:

  • de Volksuniversiteit bij het ROC van Twente biedt een aantal cursussen aan die specifiek bestemd zijn voor 55-plussers.
  • Cursussen voor ouderen die meer met de computer willen doen bij de Bibliotheek Hengelo samen met Seniorweb.
  • de Universiteit voor de Derde Leeftijd (U3L) biedt cursussen aan op academisch niveau.
  • In Hengelo zijn ook studiekringen actief. Een studiekring is bedoeld voor mensen vanaf 55 jaar die het prettig vinden om samen met leeftijdgenoten uit te zoeken hoe bepaalde zaken in elkaar zitten.

Kijk ook eens bij het cursusaanbod van Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo: er zijn cursussen die bijvoorbeeld kunnen helpen om het leven meer glans te geven of om het geheugen te trainen. 

 

Seniorweb Hengelo

i

SeniorWeb wil de digitale wereld begrijpelijk te maken, zodat iedereen het gemak en het plezier van computer en internet kan ervaren. Uitgangspunt hierbij is dat dit gebeurt vóór en dóór ouderen. Contactpersoon Seniorweb Hengelo: Ria ter Braake-Wal.

Beursstraat 34
7551HV HENGELO OV

0742771533

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg voor iedereen op een professionele en informele manier.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

ROC van Twente

i

ROC van Twente is een onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in de regio Twente.

Gieterij 200
7553VZ Hengelo

0748525000
info@rocvantwente.nl

Universiteit voor de 3e Leeftijd (U3L)

i

U3L organiseert op diverse locaties in Oost-Nederland meerdaagse cursussen, colleges, lezingen, excursies en museumbezoek. De onderwerpen betreffen: filosofie, geschiedenis en archeologie, gezondheidswetenschappen, kunst en cultuur, mens en maatschappij, taal en letteren, religie en godsdienst, allen op het niveau van beginnend hoger onderwijs. Bereikbaar op het mobiele nummer tussen 10:00 - 12:00.

Jacob Catsstraat 41
7551BD Hengelo

0681495887
adm@u3l.nl

Bibliotheek Hengelo Stad

i

De hoofdvestiging van Bibliotheek Hengelo vind je aan de Beursstraat in het centrum van Hengelo. Je bent van harte welkom om gebruik te maken van het café, de activiteiten, de werkplekken met gratis WiFi of de uitgebreide collectie.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0742452565
klantenservice@bibliotheekhengelo.nl

Volksuniversiteit Hengelo e.o.

i

De Volksuniversiteit Hengelo e.o. is een aparte stichting, die samenwerkt met het ROC van Twente.

Gieterij 200
7553VZ HENGELO OV

0748525525
info@volksuniversiteit-hengelo.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding