Vervoer

x

Lopend, fietsend, rijdend met de auto of een scootmobiel, om anderen te ontmoeten moet je er op uit en deelnemen aan het verkeer. Het openbaar vervoer is voor iedereen: jong en oud, goed of minder goed ter been, rolstoelgebruikers en mensen die slechtziend zijn, moeten gebruik kunnen maken van de bus en de trein. Heb je extra hulp nodig bij vervoer? Vraag informatie over ondersteuning bij het vervoer en voor het vervoer van kinderen naar school aan het Wijkracht wijkteam.

Rollator, rolstoel of scootmobiel
Heb je hulpmiddelen nodig om mobiel te blijven? Bij thuiszorgwinkels vind je aangepaste fietsen, wandelstokken, lichtgewicht rollators, rolstoelen, scootmobielen, en dergelijke. Welk hulpmiddel het beste past, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Voor langdurig gebruik van een rolstoel of een scootmobiel dien je een aanvraag in bij het Zorgloket. 

OV-ambassadeurs
OV-ambassadeurs geven informatie en beantwoorden vragen over het reizen met de (buurt)bus of trein, over tarieven en abonnementen, over de OV-chipkaart en over andere vervoersmogelijkheden. Een keer in de maand hebben zij inloopspreekuur bij Thiems Inn.

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Hazenweg 121
7556BM Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Wijkracht Wijkteam Midden

i

De wijkteams werken in Hengelo vanuit drie stadsdelen (Noord, Midden en Zuid). In ieder stadsdeel hebben de teams een vaste uitvalbasis. Vanuit deze basis gaan de medewerkers bij mensen thuis op bezoek, zoeken ze mensen op waar anderen zich zorgen over maken. Het is ook mogelijk om met onze medewerkers op deze thuisbasis af te spreken. Wijkteam Midden is actief in de wijken: 't Wilbert, Harmsveld -Tichelwerk, Hengelose Es,Timmersveld, Timmersweide, Medaillon, Old Ruitenborgh, Hunenborg, Weidedorp, Woolder Es, Woolde, Dichtersbuurt, Binnenstad.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

hengelomidden@wijkracht.nl

Wijkracht Wijkteam Noord

i

De wijkteams werken in Hengelo vanuit drie stadsdelen (Noord, Midden en Zuid). In ieder stadsdeel hebben de teams een vaste uitvalbasis. Vanuit deze basis gaan de medewerkers bij mensen thuis op bezoek, zoeken ze mensen op waar anderen zich zorgen over maken. Het is ook mogelijk om met onze medewerkers op deze thuisbasis af te spreken. Wijkteam Noord is actief in de volgende Hengelose wijken: de Sterrentuin, de Elsbeek, de Noork, Klein Driene, 't Rot, Slangenbeek, Hasseler Es.

Neptunusstraat 51
7557XX Hengelo

hengelonoord@wijkracht.nl

Wijkracht Wijkteam Zuid

i

De wijkteams werken in Hengelo vanuit drie stadsdelen (Noord, Midden en Zuid). In ieder stadsdeel hebben de teams een vaste uitvalbasis. Vanuit deze basis gaan de medewerkers bij mensen thuis op bezoek, zoeken ze mensen op waar anderen zich zorgen over maken. Het is ook mogelijk om met onze medewerkers op deze thuisbasis af te spreken. Het wijkteam Hengelo Zuid is actief in de volgende wijken: Groot Driene, Berflo Es, Wilderinkshoek, Veldwijk.

Apolloplein 1
7552VG Hengelo

hengelozuid@wijkracht.nl

Gemeente Hengelo - Vervoer in Hengelo

i

Gemeente Hengelo heeft de afgelopen jaren met andere Twentse gemeenten samengewerkt aan een nieuw systeem voor het vervoer op maat, voor mensen met een Wmo- pas (de voormalige Regiotaxi), het leerlingenvervoer en het vervoer van en naar dagbesteding. Daarnaast heeft de gemeente Hengelo alle lokale vervoersmogelijkheden in kaart gebracht in een zogenoemde Vervoerswaaier Hengelo, waar mensen met en zonder zogenoemde vervoersindicatie gebruik van kunnen maken. Mensen kunnen via het Zorgloket informatie en advies krijgen. Telefoon 14 - 074 (kies ‘1’). In de vervoerswaaier staan ook verschillende ondersteuningsopties, die mensen kunnen helpen om (weer) zelfstandig te kunnen reizen.

Hazenweg 121
7556BM Hengelo

14074

Vervoer in de gemeente Hengelo

i

Gemeente Hengelo is aangesloten op ikwilvervoer.nl. Bekijk op deze website de vervoersmogelijkheden in gemeente Hengelo.

OV-ambassadeurs

i

Met een team van ongeveer 15 vrijwillige OV-ambassadeurs (60+) worden in de provincie Gelderland, Overijssel en Flevoland het gehele jaar door diverse voorlichtingsbijeenkomsten voor senioren gehouden over het openbaar vervoer, waarbij ook het gebruik van de OV-chipkaart wordt uitgelegd. Verder worden er proefreizen gemaakt met senioren om ze zelf het openbaar vervoer te laten ervaren en de werking van de OV-chipkaart te demonsteren.

Peterskampweg 12
8031LK ZWOLLE

0384540130
ov-ambassadeur@ervaarhetov.nl

Hoe kan ik met hulp zelfstandig reizen?

Heb je moeite met zelfstandig reizen, dan zijn verschillende oplossingen mogelijk. De gemeente Hengelo heeft een vervoerswaaier uitgebracht. Bij de adressen onderaan vind je een link naar deze vervoerswaaier. Voor meer informatie kun je terecht bij het Zorgloket van de gemeente Hengelo.

Een korte beschrijving van een aantal mogelijkheden is hier opgenomen:

 • Mee op reis
  Mee op reis is voor mensen die zo zelfstandig mogelijk willen leren reizen, maar dit nog niet kunnen. Je wordt gekoppeld aan een reismaatje, dat kan een vrijwilliger of iemand uit jouw eigen netwerk zijn. Samen met begeleiders wordt je wegwijs gemaakt binnen het openbaar vervoer. Voor deelname aan Mee op reis heb je een indicatie van de gemeente nodig. Informatie bij het Zorgloket Hengelo.

 • GoOV
  De GoOV is een app op de smartphone voor iedereen die moeite heeft met zelfstandig reizen, zoals mensen met een beperking, hersenletsel, psychiatrische aandoening, of senioren. GoOV helpt om zelfstandig, veilig en daardoor met vertrouwen te reizen met het openbaar vervoer. De bestemming kan alleen of samen met ouders/ begeleiders ingevoerd worden. Meer informatie vind je op deze website van GoOV. Wanneer je tijdens een reis niet meer weet wat je moet doen, kun je met de hulpknop onze Hulplijn bellen die je weer verder op weg helpt.

 • Buzz buddy
  De Buzz Buddy is een apparaatje waarmee mensen met een beperking op afstand begeleid, gevolgd en geholpen kunnen worden bij hun reis. Dit apparaat is geschikt voor mensen met een verstandelijke, visuele of psychische beperking. De Buzz Buddy bestaat uit een GPS-tracker, dat is een eencoudige telefoon die iemand met een beperking meeneemt op reis. Deze is verbonden met het online Portaal. Met één druk op de noodknop kan de reiziger hulp inschakelen. De Buzz Buddy is een onderdeel van GoOV. Meer informatie bij de website van Cavent Innovaties en de website van GoOV.

 • BlueAssist
  BueAssist is een hulpmiddel voor mensen die moeilijk begrijpen en begrepen worden. Wanneer een eenvoudige hulpvraag niet kan worden uitgesproken, biedt BlueAssist hulp door middel van een kaartje of een app. Dit is bedoeld voor mensen met een verstandelijke, auditieve, lichamelijke of psychische beperking. Meer informatie vind je op de website van Blue Assist. De BlueAssist hulpmiddelen zijn gratis en makkelijk verkrijgbaar.

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Hazenweg 121
7556BM Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Vervoerswaaier Hengelo

i

De gemeente Hengelo vindt het belangrijk dat inwoners mobiel zijn en kunnen blijven. Dit is belangrijk om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Denk hierbij aan het bezoeken van evenementen, winkelcentra, familie en vrienden. Maar ook om naar school, werk of dagbesteding te kunnen. De gemeente wil met de vervoerswaaier u de mogelijkheid geven om kennis te maken met de diverse mobiliteitsvormen die er zijn.

Hazenweg 121
7556BM Hengelo

14074

Ik zoek begeleid vervoer: kan iemand met mij meegaan?

Zoek je iemand die met je meegaat naar het ziekenhuis, een bezoek aan de huisarts of fysiotherapeut, naar een bijeenkomst in de wijk enzovoorts? Vraag aan familie, vrienden of buren of zij kunnen helpen. 

De Hulpdienst Hengelo helpt inwoners die niemand kunnen vragen om te helpen en geen financiële middelen hebben om anderen in te schakelen. De Hulpdienst vraagt een kleine onkostenvergoeding van 4 euro voor begeleid vervoer in Hengelo. Buiten Hengelo geldt een kilometervergoeding van € 0,28 per kilometer eventueel aangevuld met parkeerkosten.

Hulpdienst Hengelo

i

De Hulpdienst Hengelo biedt de helpende hand aan mensen die niet direct hun naaste omgeving kunnen inschakelen op het moment dat hulp nodig is. De Hulpdienst Hengelo is onderdeel van Wijkracht.

Deldenerstraat 20
7551AG Hengelo

0889455730
hulpdiensthengelo@wijkracht.nl

Is mijn verkeerskennis nog voldoende?

Het verkeer verandert, de verkeersregels ook. Je kunt op de website van Veilig Verkeer Nederland testen of jouw kennis voldoende is.

De Hengelose afdeling van Veilig Verkeer Nederland beidt ook allerlei cursussen aan. Bijvoorbeeld over verkeersveiligheid in de wijk, over veilig (elektrisch) fietsen, over rijvaardigheid met de scootmobiel, enzovoorts. Voor oudere automobilisten is een rijvaardigheidscursus die bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkrit. De website van Veilig Verkeer Nederland biedt meer informatie.

VVN Hengelo

i

Veilig Verkeer Nederland is een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor verkeersveiligheid. Dit gebeurt door zoveel mogelijk mensen te inspireren, te stimuleren en ze actief bij verkeersveiligheid te betrekken. Het bestuur VVN Hengelo vergadert, in de regel, elke eerste dinsdag van de maand in het Wijkcentrum Hengelose Es.

Uitslagsweg 47
7556LN Hengelo

0742594511
vvn@qmsonline.nl

Wat is het twee steden abonnement?

Het twee-steden abonnement is bedoeld voor alle 65-plussers van de gemeente Enschede en Hengelo. Het kost 75 euro per jaar (tarief 2017) en is te koop bij de Syntus webshop. Dit abonnement wordt op een persoonlijke ov-chipkaart geladen. Het is voordelig wanneer je vaker dan twee keer per maand met de bus tussen Enschede en Hengelo reist.

Keolis

i

Keolis Nederland verzorgt openbaar vervoer in Gelderland op de Veluwe, in Midden-Overijssel, in Twente en in de provincie Utrecht en vanaf 10 december 2017 ook in de gemeente Almere en op het treintraject Zwolle-Kampen-Zwolle-Enschede. Onze klanten zijn onze gasten, die wij graag op een ontspannen en veilige manier met onze bussen en treinen naar hun bestemming brengen. Dat vinden wij logisch. Het is onze ambitie om dit (on)gewoon goed te doen. Met het bieden van een veilige reis, up-to-date reisinformatie en een chauffeur die optreedt als perfecte gastheer of gastvrouw. Zodat onze gasten na afloop echt het gevoel hebben 'een goede reis te hebben gehad'. Keolis Nederland is een 100% dochteronderneming van de wereldwijde mobiliteitsonderneming Keolis.

0880331360

Kan ik hulp krijgen bij het reizen met de trein?

Gebruik je een rolstoel of heb je om een andere reden hulp nodig bij het reizen met de trein?

Maak dan gebruik van reisassistentie. Voorwaarde is dat je dit minimaal 1 uur voor de vertrektijd aanvraagt. Reis je met een vaste begeleider, dan is het mogelijk om een OV-begeleiderskaart aan te vragen. Deze begeleider reist gratis mee; de kaart staat op jouw naam, zodat je met verschillende begeleiders kunt reizen. Meer informatie vind je op de volgende websites:

Regiotaxi Twente en Valys: voor reizigers met een beperking.

De Regiotaxi en Valys zijn voor reizigers met een beperking.

 • Inwoners van Hengelo kunnen alleen met een Regiotaxipas gebruikmaken van de Regiotaxi. Voor het aanvragen van een regiotaxipas heb je een indicatie nodig en dit vraag je aan bij het Zorgloket. Een rolstoel of rollator meenemen is geen enkel probleem.
  Boek je rit minimaal een dag van tevoren voor 21.00 uur 's avonds of bij een taxipoint in het ziekenhuis, dan betaal je geen reserveringskosten. Bij ritten die je na 21.00 uur reserveert voor dezelde avond of voor de volgende dag, betaal je 3 euro reserveringskosten. Telefoonnummer 0900 - 1814 (lokaal tarief). De kosten wisselen afhankelijk van het aantal zones dat je reist.
  Het Regiotaxivervoer verzorgd door Brookhuis personenvervoer. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Zorgloket of de website van Regiotaxi Twente raadplegen.

 • Valys is bedoeld voor vervoer buiten de regio. Voor Valys heb je een Valyspas nodig, die je aanvraagt bij het Zorgloket. Als Valys-pashouder krijg je jaarlijks een persoonlijk kilometerbudget. Kun je om medische redenen niet met de trein reizen en heb je zelf geen ander vervoermiddel? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het hoge persoonlijke kilometerbudget.

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Hazenweg 121
7556BM Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Regiotaxi Twente

i

Regiotaxi Twente is een vorm van openbaar vervoer van deur tot deur en voor iedereen toegankelijk. Ook goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een andere mobiliteitsbeperking.

09001814
callcenter@connexxion.nl

Valys

i

Valys is bedoeld voor sociaal recreatieve uitstapjes op bovenregionale afstanden voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Ritten worden gereden vanaf 06:00 uur tot 01:00 uur.

09009630

Kan ik een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen?

Wanneer je slecht ter been bent, is een gehandicaptenparkeerkaart mogelijk. Wanneer je deze parkeerkaart aanvraagt, betaal je altijd administratiekosten. Of je deze parkeerkaart krijgt, hangt van de indicatie af. Je vraagt deze kaart aan bij het zorgloket.

Er is een kaart voor mensen die zelf een auto besturen en een kaart voor mensen die voor vervoer buitenshuis altijd hulp nodig hebben van een ander. In beide gevallen is een medische keuring nodig. Je betaalt geen parkeergeld op een openbare parkeerplaats. Je betaalt wel parkeergeld bij het ziekenhuis en de diverse parkeergarages.

Zorgloket Hengelo

i

Het Zorgloket is er voor mensen van alle leeftijden die ondersteuning nodig hebben. Het Zorgloket is te vinden op het Publieksplein in het Stadskantoor. Balie Zorgloket is geopend: maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur.

Hazenweg 121
7556BM Hengelo

0742459131
zorgloket@hengelo.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding