Taal / Inburgering

x

In Hengelo wonen mensen uit verschillende landen. Om elkaar te begrijpen is het belangrijk dat iedereen de Nederlandse taal spreekt. En dat iedereen weet hoe we in Nederland wonen en werken. Inburgeren is het leren van de Nederlandse taal en leren hoe we in Nederland wonen en werken.

Nederlands leren spreken
Inburgeren is belangrijk om mee te doen aan de samenleving:

  • om te kunnen werken,
  • om een eigen zaak te beginnen,
  • voor het volgen van een opleiding,
  • om mee te doen in de wijk,
  • om met de dokter te spreken en
  • om kinderen te helpen met hun huiswerk.

Spreek je de taal, dan kun je meedoen aan de maatschappij.

Voor alle vragen over taalcursussen en inburgering geeft Menthol meer informatie.

Inloopspreekuur Menthol

i

Menthol biedt maatschappelijke begeleiding aan asielgerechtigde nieuwkomers in Hengelo. Menthol biedt twee dagen in de week spreekuren aan waar nieuwkomers terecht kunnen met hun vragen. Professionals en vrijwilligers zijn dan aanwezig om de vragen te beantwoorden. De spreekuren vinden plaats bij Wijkracht aan de Deldenerstraat 20 op maandag 9.00 - 12.00 uur en woensdag 13.00 - 16.00 uur

Deldenerstraat 20
7551AG Hengelo

Taalpunt Hengelo

i

Taalpunt Hengelo biedt ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal aan alle inwoners van Hengelo met een taalachterstand. De ondersteuning richt zich op anderstaligen die de Nederlandse taal (beter) willen leren en op mensen voor wie Nederlands de moedertaal is en die hun taal willen verbeteren. Het taalpunt is een informatiepunt waar mensen terecht kunnen voor informatie en advies met betrekking tot het leren van de Nederlandse taal en het inburgeringstraject. Vrijwilligers bieden twee keer in de week een inloopspreekuur aan op de tweede verdieping van de Bibliotheek Hengelo: woensdag 10.00 - 12.00 uur en donderdag 14.00 - 16.00 uur.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

Ik wil met iemand de Nederlandse taal oefenen.

Loop eens binnen bij het taalcafé in de Bibliotheek Hengelo om de Nederlandse taal te oefenen. Wekelijks is er in de Bibliotheek een groep vrijwilligers aanwezig waarmee je de Nederlandse taal kunt spreken. Ook wordt er regelmatig een bezoek gepland naar een organisatie.

Taalcafé Taalpunt Hengelo

i

In het taalcafé kunnen deelnemers met vrijwilligers het spreken van de Nederlandse taal oefenen in kleine groepjes. Elke week zijn er activiteiten en thema's die ervoor zorgen dat mensen spelenderwijs de Nederlandse taal kunnen oefenen. Eens per 2 maanden gaan de vrijwilligers met de deelnemers op bezoek bij een instantie waar ze kennis mee kunnen maken. Het taalcafé is te bezoeken op de begane grond van de Bibliotheek Hengelo op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Beursstraat 34
7551HV Hengelo

0889455740
info@taalpunthengelo.nl

Kan ik als vrijwilliger mensen helpen om de Nederlandse taal te leren?

Hoe vaker mensen kunnen oefenen, hoe beter zij de taal leren. Vrijwilligerswerk levert jou ook ervaring op: je breidt sociale contacten uit en levert een zinvolle bijdrage aan de samenleving. Ga eens langs bij het Servicepunt Vrijwilligerswerk en informeer naar de mogelijkheden. Het Servicepunt is in het gemeentehuis Hengelo.

Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo

i

Het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo is voor iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk

Hazenweg 121
7556BM HENGELO OV

0889455750
info@servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl

Ik ken iemand die hulpverlening zoekt maar onvoldoende Nederlands spreekt.

Wanneer je zorg en ondersteuning nodig hebt, is het spreken van je moedertaal belangrijk. Kom je er niet uit, vraag dan hulp aan iemand van het wijkteam.

Carintreggeland biedt voor mensen van niet Westerse komaf IDA interculturele diensten. De medewerkers van IDA spreken Turks, Arabisch (klassiek, Midden-Oosten), Marokkaans, Suryoye en Frans. 

Wijkracht Wijkteam Midden

i

De wijkteams werken in Hengelo vanuit drie stadsdelen (Noord, Midden en Zuid). In ieder stadsdeel hebben de teams een vaste uitvalbasis. Vanuit deze basis gaan de medewerkers bij mensen thuis op bezoek, zoeken ze mensen op waar anderen zich zorgen over maken. Het is ook mogelijk om met onze medewerkers op deze thuisbasis af te spreken. Wijkteam Midden is actief in de wijken: 't Wilbert, Harmsveld -Tichelwerk, Hengelose Es,Timmersveld, Timmersweide, Medaillon, Old Ruitenborgh, Hunenborg, Weidedorp, Woolder Es, Woolde, Dichtersbuurt, Binnenstad.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

hengelomidden@wijkracht.nl

Wijkracht Wijkteam Noord

i

De wijkteams werken in Hengelo vanuit drie stadsdelen (Noord, Midden en Zuid). In ieder stadsdeel hebben de teams een vaste uitvalbasis. Vanuit deze basis gaan de medewerkers bij mensen thuis op bezoek, zoeken ze mensen op waar anderen zich zorgen over maken. Het is ook mogelijk om met onze medewerkers op deze thuisbasis af te spreken. Wijkteam Noord is actief in de volgende Hengelose wijken: de Sterrentuin, de Elsbeek, de Noork, Klein Driene, 't Rot, Slangenbeek, Hasseler Es.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

hengelonoord@wijkracht.nl

Wijkracht Wijkteam Zuid

i

De wijkteams werken in Hengelo vanuit drie stadsdelen (Noord, Midden en Zuid). In ieder stadsdeel hebben de teams een vaste uitvalbasis. Vanuit deze basis gaan de medewerkers bij mensen thuis op bezoek, zoeken ze mensen op waar anderen zich zorgen over maken. Het is ook mogelijk om met onze medewerkers op deze thuisbasis af te spreken. Het wijkteam Hengelo Zuid is actief in de volgende wijken: Groot Driene, Berflo Es, Wilderinkshoek, Veldwijk.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

hengelozuid@wijkracht.nl

IDA interculturele diensten

i

Thuisbegeleiding Carintreggeland / IDA biedt hulp bij * het organiseren van het huishouden * het opvoeden van de kinderen * het opbouwen van een dag- en weekritme * het orde aanbrengen en houden in de financiën / administratie * het leggen en / of herstellen van sociale contacten * het grip krijgen op het leven na een ingrijpende gebeurtenis * het vinden van passende dagbesteding * (vervangende) mantelzorg. Thuisbegeleiding Carintreggeland / IDA biedt ook zorg in eigen taal en cultuur zoals Turks, Arabisch ( Orthodox en Marokkaans). Mocht u ondersteuning nodig hebben in een andere taal kunt u altijd contact met ons opnemen.

H. Hartstralaan 100
7555PJ Hengelo

maatwerkindividueel@carintreggeland.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding