Psychische klachten

x

Iedereen is weleens verdrietig. Bijvoorbeeld vanwege een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, een ziekte of verlies van een dierbare. Wanneer deze gevoelens langer duren en niet overgaan, kun je last krijgen van psychische klachten zoals somberheid, onzekerheid en het niet meer zien zitten.

Bij Wijkracht Hengelo is een inlooppunt voor een luisterend oor en advies aan inwoners. Dit kan advies zijn rondom psychische problematiek of verslaving maar ook rondom levensthema’s zoals eenzaamheid, zingeving, financiën en sociaal netwerk. Ervaringsdeskundigen weten hoe het is en zij delen hun ervaring in het vinden van passende ondersteuning en helpen degene met een hulpvraag op weg.

Je kunt ook binnenlopen bij de koffie inloop van ’t Vogelkwartier. Iedereen is welkom, gewoon voor een kopje koffie, een spelletje, een gesprek en activiteiten. De koffie inloop is voor mensen die onder andere op zoek zijn naar meer sociale contacten, een dag invulling en willen ontdekken welke mogelijkheden er zijn. De inloop is gratis. Er is professionele ondersteuning.

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg voor iedereen op een professionele en informele manier.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Inlooppunt Ixta Noa

i

Ixta Noa biedt deskundige hulp aan mensen met psychische problemen. Iedere dinsdagochtend is het Inlooppunt van Ixta Noa bij Wijkracht in Hengelo geopend van 9.00 - 12.00 uur. Ervaringsdeskundigen zitten dan klaar om met mensen in gesprek te gaan, vragen te beantwoorden en om ervaringen te delen. Ixta Noa is een landelijke organisatie die zich inzet voor mensen die te maken hebben met een psychische kwetsbaarheid.

Deldenerstraat 20
7551AG Hengelo

0532307446
enschede@ixtanoa.nl

Inloop ’t Vogelkwartier

i

De koffie inloop bij ’t Vogelkwartier is een participatievoorziening voor mensen die onder andere op zoek zijn naar meer sociale contacten, een dag invulling en willen ontdekken welke mogelijkheden er zijn. De inloop is bestemd voor iedereen en er is geen financiering voor nodig. Bij de wijkvoorziening kun je gewoon even binnenlopen voor en kopje koffie, een spelletje, een gesprek en activiteiten. Hierbij wordt professionele ondersteuning door Mediant GGZ geboden om zo zelf de eigen leefwereld te vergroten op een informele en ontspannen manier.

Leeuwerikstraat 36
7557CE Hengelo

0883736854

In Borne is een inloophuis voor de naasten van kwetsbare personen. Iedereen met een vraag naar ondersteuning is welkom, maar vooral naasten, dus ouders, partners, familie of degene die zich in de directe omgeving bevindt van kwetsbare personen. Je vindt er een luisterend oor en indien gewenst advies.

Het inloophuis wordt gerund door ervaringsdeskundigen en is twee keer per week open namelijk op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zondag van 17.00 tot 20.00 uur. Op de zondag is er soep en een broodje. Locatie is wijkcentrum De Letterbak. Ook mensen uit Hengelo en verder uit de regio zijn welkom.

Inloophuis voor naasten Borne

i

Het Inloophuis voor naasten in Borne is er voor iedereen met een vraag naar ondersteuning, maar vooral voor naasten (ouders, partners, familie of degene die zich in de directe omgeving bevindt) van kwetsbare personen. Men hoeft niet persé in de gemeente Borne te wonen. Inloophuis Borne is op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur en zondag van 17.00 tot 20.00 uur in Wijkcentrum De Letterbak. Het Inloophuis Borne is onderdeel van de Stichting Zelfregieteam Borne.

Clematishof 6
7621CV Borne

0618600114
inloophuisborne@gmail.com

Met wie kan ik anoniem praten over mijn gevoelens?

Sensoor is de telefonische hulpdienst voor iedereen: de vrijwilligers bieden dag en nacht een luisterend oor. Voor mensen die zich eenzaam voelen, die een veilig en vertrouwelijk gesprek willen voeren of gewoon hun hart eens willen luchten.

Sensoor is dag en nacht bereikbaar. Bel, chat of mail met Sensoor. Een vrijwillig(st)er zit voor jou klaar. Je hoeft jouw naam niet te noemen en kunt rekenen op geheimhouding.

Sensoor Hulpdienst

i

Sensoor is een landelijk netwerk van anonieme hulp op afstand. Sensoor is is bereikbaar per telefoon, e-mail en chat. Bellen met de telefonische hulpdienst kan anoniem, dag en nacht, alle dagen van de week, het hele jaar door. Een persoonlijk en vertrouwelijk gesprek per e-mail kan via de beveiligde website e-hulp en de chathulp is open van 10:00 - 22:00.

0742552555
ehulp@sensoor.nl

Ik zoek een steuntje in de rug.

Ieder mens heeft weleens tegenslagen. Dan kun je hulp gebruiken en is het fijn om familie of vrienden om je heen te hebben. Dat lukt echter niet altijd. Er zijn ook vrijwilligers die ervaringen met jou kunnen delen. Weet dat je niet alleen bent en dat anderen er zijn om jou een steuntje in de rug te bieden zodat jij straks zelf weer verder kunt. In Hengelo kun je contact opnemen met de Hulpdienst, Humanitas of het wijkteam:

 • De Hulpdienst Hengelo is er voor iedereen: chronisch zieken, mensen met een beperking, mensen met een kleine beurs en mantelzorgers.
 • Humanitas Twente biedt in Hengelo ondersteuning aan gezinnen met kinderen jonger dan 7 jaar (Home Start), jongeren van 12 – 25 jaar (Match), mensen die weinig of geen sociale contacten (meer) hebben (Tandem) en aan gescheiden ouders over het contact met hun kinderen van 0 tot 12 jaar (BOR).

Humanitas Twente

i

De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers van Humanitas helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.

Oude Bornseweg 85
7556GW HENGELO OV

0742437733
secretariaat.twente@humanitas.nl

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg voor iedereen op een professionele en informele manier.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Hulpdienst Hengelo

i

De Hulpdienst Hengelo biedt de helpende hand aan mensen die niet direct hun naaste omgeving kunnen inschakelen op het moment dat hulp nodig is. De Hulpdienst Hengelo is onderdeel van Wijkracht.

Deldenerstraat 20
7551AG Hengelo

0889455730
hulpdiensthengelo@wijkracht.nl

Ik zit in de put: wie kan mij helpen?

Wanneer gevoelens zoals verdriet of angst niet overgaan en meer klachten gaan meespelen zoals slaapproblemen, eetproblemen, moeheid of schuld, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Loop niet door en vraag hulp. Informatie aanvragen is altijd gratis. Je kunt terecht bij:

 • de huisarts
 • het Wijkracht wijkteam
 • Mediant GGZ

Er zijn verschillende cursussen en trainingen mogelijk, waarin je kunt leren hoe je met klachten om kunt gaan of hoe je in de toekomst klachten kunt voorkomen.

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg voor iedereen op een professionele en informele manier.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Informatiepunt Mediant

i

Voor algemene informatie over Psychische Stoornissen, wachttijden of aanmeldprocedures, bereikbaar via de centrale receptie op werkdagen tussen 09.00 en 12.00 uur.

0534755555
info@mediant.nl

Mediant Jeugd

i

Mediant Jeugd is er voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met psychische klachten of psychiatrische stoornissen en hun ouders. Het team is er voor onderzoek, preventie, online hulpverlening, behandeling en spoedzorg. De eigen kracht van kind/jongere en het gezin staat centraal. De actieve begeleiding van ouders is een belangrijk onderdeel van ons hulpverleningsproces.

Roessinghsbleekweg 39
7522AH Enschede

0534828500
jeugd@mediant.nl

Ik zoek contact met de kerk om levensvragen te delen met andere mensen.

De protestantse kerk Hengelo, samenwerkingsgemeente CGK/NGK Hengelo en de rooms-katholieke kerk organiseren verschillende activiteiten waarbij je met anderen in gesprek kunt gaan over levensvragen.

Rooms-katholieke kerk Parochie de Goede Herder

i

In de Parochie De Goede Herder Hengelo werken vijf geloofsgemeenschappen samen: Moeder Teresa, O.L. Vrouw, Raphaël Exodus, Sint Lambertus en Thabor.

Onze Lieve Vrouwestraat 6
7557HX HENGELO OV

0742592332
secretariaat@degoedeherderhengelo.nl

Protestantse Gemeente Hengelo

i

De Protestantse Gemeente Hengelo is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. De Protestantse Gemeente Hengelo is de eigenaar van de Waterstaatskerk.

Drilscholtenstraat 30
7556NP HENGELO OV

0742912576
kerkelijkbureau@pkn-hengelo.nl

Samenwerkingsgemeente CGK/NGK Hengelo

i

Samenwerkingsgemeente tussen de Christelijke Gereformeerde Kerk en de Nederlands Gereformeerde Kerk van Hengelo (Ov).

Freudstraat 18
7555MH HENGELO OV

0742912071
info@cgk-ngk-hengelo.nl

Wat is vriendendienst Hoor 'ns

Het gaat bij vriendendienst Hoor 'ns om samen gezellig iets doen. Het gaat om alledaagse dingen zoals bijvoorbeeld samen koffie drinken, wandelen, samen fietsen of een bezoekje aan de stad. 

Voor wie
Voor mensen met een psychiatrische achtergrond. Veel mensen hebben vanwege psychische klachten weinig sociale contacten en zij voelen zich hierdoor eenzaam en buitengesloten. Vrijwilligers van vriendendienst Hoor 'ns kunnen voor gezelligheid en afleiding zorgen. Je kunt deelnemen aan de vriendendienst wanneer

 • je al langere tijd pschiatrische klachten hebt
 • je regelmatig bezoek wilt van iemand die belangstelling heeft voor jou
 • je samen iets wilt ondernemen
 • je graag wat meer afwisseling en daginvulling zoekt.

Mediant Vriendendienst Hoor ‘ns

i

Mediant Vriendendienst Hoor ‘ns koppelt een vrijwilliger (‘maatje’) aan een persoon met langerdurende psychiatrische klachten en een beperkt sociaal netwerk. Het contact heeft als doel ontspanning, gezelligheid, afwisseling in de week. Een stukje wandelen of fietsen, de stad in gaan, een spel doen en bijpraten bij een kopje koffie zijn voorbeelden van activiteiten die samen ondernomen worden.

Broekheurne-ring 1050
7546TA Enschede

0651082188
a.doeschot@mediant.nl

Kopp op maat: voor (kinderen van) ouders met psychische problemen

Wanneer je opgroeit in een gezin waarvan een van jouw ouders psychische problemen heeft, is de kans groter dat jij zelf last krijgt van deze problemen. Mediant Jeugd biedt programma's aan voor

 • volwassenen die als kind zijn opgegroeid met een psychisch zieke ouder
 • kinderen / jongeren van ouders met psychische problemen.

Het gaat om herkenning en erkenning, adviezen op maat en versterking.   

Mediant Geestelijke Gezondheidszorg

i

Mediant is een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in de regio Twente die hulp, advies en begeleiding biedt aan mensen met psychische en psychiatrische problemen en stoornissen. Mediant beschikt over afdelingen voor kinderen en jongeren, volwassenen en ouderen en enkele specialistische centra. Waar mogelijk biedt Mediant kortdurende, eenvoudige hulp en waar nodig meer intensieve en/of langerdurende hulp, ofwel van Basis GGZ tot specialistische GGZ.

Broekheurne-ring 1050
7546TA Enschede

0534755755
info@mediant.nl

Mediant Jeugd

i

Mediant Jeugd is er voor kinderen en jongeren tot 18 jaar met psychische klachten of psychiatrische stoornissen en hun ouders. Het team is er voor onderzoek, preventie, online hulpverlening, behandeling en spoedzorg. De eigen kracht van kind/jongere en het gezin staat centraal. De actieve begeleiding van ouders is een belangrijk onderdeel van ons hulpverleningsproces.

Roessinghsbleekweg 39
7522AH Enschede

0534828500
jeugd@mediant.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding