Eenzaamheid

x

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Bijvoorbeeld na een verhuizing, na een pensioen of vanwege het verlies van een dierbare. Mensen kunnen ook door ziekte en door lichamelijke en psychische beperkingen contacten verliezen en zich eenzaam voelen. Hoe je met deze negatieve gevoelens omgaat, is heel persoonlijk. Wanneer je er zelf niet uitkomt en op zoek bent naar hulp en ondersteuning, dan kun je terecht bij Wijkracht Hengelo.

Welke hulp mensen kunnen gebruiken, is heel verschillend. De een wil graag nieuwe mensen ontmoeten, een ander zoekt afleiding in de natuur of vindt troost in het luisteren naar muziek. Wil je anoniem met iemand bellen om hierover te praten, dan is telefonisch contact mogelijk met Sensoor. 

Aandacht voor elkaar
Ben je op zoek naar nieuwe contacten, begin dan met een praatje maken met mensen en toon interesse. Door aandacht te geven aan anderen versterk je jouw eigen netwerk. Wil je hulp hierbij, dan kunnen vrijwilligers van Humanitas Twente Tandem je ondersteunen bij het opbouwen en het onderhouden van een netwerk. Samen met de vrijwilliger onderneem je activiteiten gericht op het doorbreken van het isolement, het uitbreiden van een sociaal netwerk en het weer actief laten deelnemen aan de samenleving.

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg voor iedereen op een professionele en informele manier.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Humanitas Twente Tandem

i

Humanitas Twente Tandem is een activerend project voor mensen die om welke reden dan ook geïsoleerd zijn of zich alleen voelen.

0742437733
secretariaat.twente@humanitas.nl

Samen tegen eenzaamheid
Landelijk werken verschillende organisaties samen om eenzaamheid te verminderen. Coalitie Erbij is de naam voor het nationale samenwerkingsverband. De aangesloten organisaties organiseren activiteiten voor mensen die zich eenzaam voelen of dreigen te vereenzamen. Zoals ontmoetingsmiddagen, uitstapjes, activerend huisbezoek, maatjesprojecten, inloophuizen, vrijwilligerswerk, samen eten en een luisterend oor. Belangrijke terugkerende activiteiten van Coalitie Erbij zijn

  • de Kom erbij Festivals in de Week tegen Eenzaamheid
  • het jaarlijkse Nationaal Eenzaamheid Congres
  • de Nationale Eenzaamheid Lezing en
  • de Nationale Eenzaamheid Prijs.

Coalitie Erbij

i

Coalitie Erbij is hét nationale samenwerkingsverband tegen eenzaamheid. Coalitie Erbij en de meer dan veertig bij haar aangesloten organisaties werken samen om mensen die zich eenzaam voelen of dreigen te vereenzamen te steunen.

Koningin Wilhelminalaan 3
3527LA Utrecht

0302307199
info@coalitieerbij.nl

Ik ben op zoek naar activiteiten om ander mensen te leren kennen.

Er zijn verspreid over de stad allerlei mogelijkheden om anderen te ontmoeten en leuke activiteiten te ondernemen. Je kunt aan een cursus deelnemen, een sport uitproberen of een koffiebijeenkomst bezoeken. Kijk op de website van Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo voor allerlei Ontmoetingsplekken en activiteiten.
 
Bij Samen Uit van Carintreggeland kun je terecht voor reisjes van een halve of hele dag samen met anderen. Je wordt thuis opgehaald en de rollator of rolstoel kan in overleg mee. Ook het Rode kruis en de Zonnebloem bieden activiteiten voor mensen met een beperking.
 

Rode Kruis Twente, afdeling Hengelo-Borne

i

Het Rode Kruis afdeling Hengelo-Borne houdt zich bezig met het organiseren van diverse sociale activiteiten voor mensen uit Hengelo en Borne. Het doel is om mensen die door verschillende omstandigheden niet makkelijk kunnen deelnemen aan allerlei sociale evenementen uit een eigen isolement te halen. Vervoer en begeleiding van zieken/gehandicapten en oude mensen kan met de Rode Kruis (rolstoel)bus. Het Rode Kruis biedt ook Bijzondere Vakanties voor mensen met een medische of sociale beperking.

Marnixstraat 1
7553LC Hengelo

0640437534
hengelo@rodekruis.nl

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo - Ontmoeten & Activiteiten

i

Komt u graag in contact met andere mensen of wilt u actief bezig zijn? Dan zijn er in Hengelo tal van mogelijkheden.

Zonnebloem Regio Hengelo

i

De Zonnebloem zet zich in voor mensen met fysieke beperkingen door contacten te leggen, gezelligheid te brengen, activiteiten te organiseren en vakanties mogelijk te maken. Zonnebloem Regio Hengelo heeft 5 afdelingen die onafhankelijk van elkaar diverse activiteiten organiseren voor hun gasten. Zonnebloem Regio Hengelo zorgt voor de organisatie van grotere activiteiten waar alle afdelingen aan deel nemen. In Twente is een Zonnebloemauto beschikbaar die per dag gehuurd kan worden om met 1 of enkele gasten op stap te gaan. De aangepaste auto is exclusief te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel.

0649937730

Inloophuis Hengelo

i

Het Inloophuis Hengelo biedt warmte en een luisterend oor aan iedereen die behoefte heeft aan ontspanning of ontmoeting. Inloophuis Hengelo wordt ondersteund door diverse kerken in Hengelo. Openingstijden ma t/m do 13.00-16.00 uur en zondagavond 19.00-22.00 uur. Iedere laatste zondag van de maand is er lunch van 13.00-16.00 uur.

de Wetstraat 29
7551GA HENGELO OV

0742438056
info@inloophuishengelo.nl

Carintreggeland Samen Uit!

i

Kleinschalige uitstapjes voor ouderen met een aangepaste bus, mensen bij elkaar brengen en samen leuke dingen doen! Als lid van De Ledenservice kunt u gebruik maken van de kleinschalige uitstapjes binnen en buiten de regio. We verzorgendeze uitstapjes voor ouderen en houden rekening met de wensen en uitdagingen van de deelnemers. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de eigen rolstoelbus. De uitstapjes worden begeleid door enthousiaste ervaren vrijwilligers, waardoor we de prijs relatief laag houden

0743677177
samenuit@carintreggeland.nl

Ik zou het prettig vinden als iemand bij mij langskomt.

Er zijn bezoekdiensten zoals vrijwilligers van de Zonnebloem die langdurig zieken, lichamelijk gehandicapten en aan huis gebonden ouderen bezoeken.
 
Vrijwilligers vanuit diverse kerken bezoeken ook mensen, wanneer zij daar behoefte aan hebben.

Rooms-katholieke kerk Parochie de Goede Herder

i

In de Parochie De Goede Herder Hengelo werken vijf geloofsgemeenschappen samen: Moeder Teresa, O.L. Vrouw, Raphaël Exodus, Sint Lambertus en Thabor.

Onze Lieve Vrouwestraat 6
7557HX HENGELO OV

0742592332
secretariaat@degoedeherderhengelo.nl

Pastorale ondersteuning Protestantse Kerk Hengelo

i

Pastorale zorg: Indien iemand prijs stelt op bezoek van een dominee of ouderling kan dit via één van de commissieleden worden aangevraagd.

Drilscholtenstraat 30
7556NP HENGELO OV

0742912576
kerkelijkbureau@pkn-hengelo.nl

Zonnebloem Regio Hengelo

i

De Zonnebloem zet zich in voor mensen met fysieke beperkingen door contacten te leggen, gezelligheid te brengen, activiteiten te organiseren en vakanties mogelijk te maken. Zonnebloem Regio Hengelo heeft 5 afdelingen die onafhankelijk van elkaar diverse activiteiten organiseren voor hun gasten. Zonnebloem Regio Hengelo zorgt voor de organisatie van grotere activiteiten waar alle afdelingen aan deel nemen. In Twente is een Zonnebloemauto beschikbaar die per dag gehuurd kan worden om met 1 of enkele gasten op stap te gaan. De aangepaste auto is exclusief te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel.

0649937730

Waar kan ik samen met leeftijdsgenoten eten?

Samen eten is vaak gezelliger dan alleen. Wijk- en buurtcentra bieden mogelijkheden om met mensen van allerlei leeftijden samen te eten. Kijk in de wijkkrant of informeer bij het wijkteam naar het aanbod in jouw buurt. Is er nog geen initiatief in jouw wijk en vind je koken leuk? Neem contact op met het wijkteam en bespreek de mogelijkheden om iets nieuws te starten.
 
Mensen ouder dan 55 jaar kunnen ook gebruik maken van de Eetpunten. Deze eetpunten bieden tegen een schappelijke prijs gezamenlijk eten aan in een aantal ontmoetingsruimten in Hengelo. In overleg zijn diëten mogelijk. Aanmelden vooraf is niet nodig. Je krijgt een hoofdgerecht met bijgerecht, een nagerecht en koffie of thee voor een vast bedrag.

Eetpunt Thiems Inn

i

Dagelijks vanaf 10 uur staan koffie en thee klaar, tussen 12.30 en 13.30 uur wordt er gegeten en de dag eindigt om 16.00 uur. Een aantal gasten combineert activiteiten met de warme maaltijd, zeker de mensen die de hele dag aanwezig zijn.

Bevrijderslaantje 6
7551KT Hengelo

0742453587
thiemsinn@triviummeulenbeltzorg.nl

Woensdagmiddagmaaltijd bij 't Erve Leuvelt

i

Elke woensdag bereiden bewoners en vrijwilligers voor buurtbewoners een heerlijke maaltijd. Van 12.00 - 13.30 uur kunnen buurtbewoners aanschuiven voor de maaltijd.

Bartelinkslaantje 17
7558PS HENGELO OV

0884950785
team.wabartelinkslaantje19@estinea.nl

Eetpunt Sociëteit Palet

i

Vindt u het niet gezellig om alleen te eten kom dan eens naar de maaltijden op woensdag of vrijdag (driegangen keuzemenu vanaf 12.00 uur). Doordat vrijwilligers deze maaltijd uitserveren kunnen we die nog altijd aanbieden voor een betaalbare prijs. U kunt ook 1 keer per maand deelnemen aan een heerlijke verrassende maaltijd bij “Kieken wat de pot schaft”. Wilt u meer informatie of heeft u vervoer nodig, neem dan contact op met dhr A.Uland tel 0620079799.

Uitslagsweg 47
7556LN Hengelo

0620079799

De Spindel Eetsoos

i

Eetsoos op woensdag en donderdag.

Bataafse Kamp 6
7551HN HENGELO OV

0742661086

Eetpunt Ontmoetingsruimte Vertierkwartier

i

Gezamenlijk eten op maandag t/m vrijdag om 17.00 uur.

Wilderinksstraat 5- 9
7555DS Hengelo

0883679803

Zaterdagcafé Ontmoetingsruimte Vertierkwartier

i

Zaterdagcafé van 10.30 - 13.30 uur, uitgebreide lunch.

Wilderinksstraat 5-9
7555DS HENGELO OV

0742771939

Eetpunt Het Woolde

i

In Carintreggeland Huis Het Woolde is een restaurant/ontmoetingsruimte aanwezig waar u kunt ontspannen of uw maaltijd kunt nuttigen.

Geerdinksweg 130
7555DR Hengelo

0883677000
info@carintreggeland.nl

Eetpunt Ontmoetingsruimte Berflohoes

i

Elke vrijdag gezamenlijk eten.

Parallelweg LS 42
7553LG HENGELO OV

0742429394

Eetpunt Dienstencentrum 't Swafert

i

Elke dag gezamenlijk eten, ook in het weekend

't Swafert 1018
7552ZB HENGELO OV

0742423472

Eetpunt Gebouw ’t Voskamp

i

Elke dag gezamenlijk eten, ook in het weekend.

Carl Muckstraat 21
7558EX HENGELO OV

0742775305

Inloophuis Hengelo

i

Het Inloophuis Hengelo biedt warmte en een luisterend oor aan iedereen die behoefte heeft aan ontspanning of ontmoeting. Inloophuis Hengelo wordt ondersteund door diverse kerken in Hengelo. Openingstijden ma t/m do 13.00-16.00 uur en zondagavond 19.00-22.00 uur. Iedere laatste zondag van de maand is er lunch van 13.00-16.00 uur.

de Wetstraat 29
7551GA HENGELO OV

0742438056
info@inloophuishengelo.nl

Kan ik als vrijwilliger voor andere mensen iets betekenen?

Iedereen kan vrijwilliger zijn. Jong en oud, met of zonder ervaring en opleiding. Bij het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo krijg je alle informatie over vrijwilligerswerk in Hengelo. Wil je meer weten of meedoen? Neem contact op met het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo.

Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo

i

Het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo is voor iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk. De balie is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 9.00 tot 14.00 uur en op woensdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Hazenweg 121
7556BM HENGELO OV

0889455750
info@servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding