Taal / Inburgering

x

In Hengelo wonen mensen uit verschillende landen. Om elkaar te begrijpen is het belangrijk dat iedereen de Nederlandse taal spreekt. En dat iedereen weet hoe we in Nederland wonen en werken. Inburgeren is het leren van de Nederlandse taal en leren hoe we in Nederland wonen en werken.

Nederlands leren spreken
Inburgeren is belangrijk om mee te doen aan de samenleving. Om te kunnen werken of een eigen zaak te beginnen. Het is belangrijk voor het volgen van een opleiding of om mee te doen in de wijk. Om met de dokter te spreken en kinderen te helpen met hun huiswerk. Spreek je de taal, dan kun je meedoen aan de maatschappij.

Voor alle vragen over taalcursussen en inburgering geeft Menthol meer informatie.

Inloopspreekuur Menthol

i

Maatschappelijke begeleiding Menthol bedoeld voor immigranten en asielgerechtigde nieuwkomers. Maandag 9.00 tot 12.00 uur en woensdag 13.00 tot 16.00 uur

Havezatenlaan 2
7557VZ HENGELO OV

0889455741
gemeente@hengelo.nl

Taalpunt Menthol

i

Taalpunt Menthol bevindt zich op de tweede verdieping van Bibliotheek Hengelo aan de Beursstraat. Hier vind u informatie over cursussen Nederlandse taal, oefenmateriaal en taalcoaches voor anderstaligen die de Nederlandse taal willen leren en Nederlandstalige laaggeletterden. Vrijwilligers geven gratis informatie en advies. Inloopspreekuur is op woensdag van 10.00 – 12.00 uur en donderdag van 14.00 – 16.00 uur.

Beursstraat 34
7551HV HENGELO OV

Ik wil met iemand de Nederlandse taal oefenen.

Loop eens binnen bij het taalcafé in de Bibliotheek Hengelo om de Nederlandse taal te oefenen. Wekelijks is er in de Bibliotheek een groep vrijwilligers aanwezig waarmee je de Nederlandse taal kunt spreken. Ook wordt er regelmatig een bezoek gepland naar een organisatie.

Taalcafé

i

Taalcafé van het Taalpunt Menthol helpt om (beter) Nederlands te leren spreken. Iedere dinsdag van 10 tot 12 uur en vrijdag van 2 tot 4 uur.

Beursstraat 34
7551HV HENGELO OV

Kan ik als vrijwilliger mensen helpen om de Nederlandse taal te leren?

Hoe vaker mensen kunnen oefenen, hoe beter zij de taal leren. Vrijwilligerswerk levert jou ook ervaring op: je breidt sociale contacten uit en levert een zinvolle bijdrage aan de samenleving. Ga eens langs bij het Servicepunt Vrijwilligerswerk en informeer naar de mogelijkheden. Het Servicepunt is in het gemeentehuis Hengelo.

Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo

i

Het Servicepunt Vrijwilligerswerk Hengelo is voor iedereen die geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk

Hazenweg 121
7556BM HENGELO OV

0889455750
info@servicepuntvrijwilligerswerkhengelo.nl

Ik ken iemand die hulpverlening zoekt maar onvoldoende Nederlands spreekt.

Wanneer je zorg en ondersteuning nodig hebt, is het spreken van je moedertaal belangrijk. Kom je er niet uit, vraag dan hulp aan iemand van het wijkteam.

Carintreggeland biedt voor mensen van niet Westerse komaf IDA interculturele diensten. De medewerkers van IDA spreken Turks, Arabisch (klassiek, Midden-Oosten), Marokkaans, Suryoye en Frans. 

Wijkracht Wijkteam Midden

i

De wijkteams werken in Hengelo vanuit drie stadsdelen (Noord, Midden en Zuid). In ieder stadsdeel hebben de teams een vaste uitvalbasis. Vanuit deze basis gaan de medewerkers bij mensen thuis op bezoek, zoeken ze mensen op waar anderen zich zorgen over maken. Het is ook mogelijk om met onze medewerkers op deze thuisbasis af te spreken. Wijkteam Midden is actief in de wijken: 't Wilbert, Harmsveld -Tichelwerk, Hengelose Es,Timmersveld, Timmersweide, Medaillon, Old Ruitenborgh, Hunenborg, Weidedorp, Woolder Es, Woolde, Dichtersbuurt, Binnenstad.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

hengelomidden@wijkracht.nl

Wijkracht Wijkteam Noord

i

De wijkteams werken in Hengelo vanuit drie stadsdelen (Noord, Midden en Zuid). In ieder stadsdeel hebben de teams een vaste uitvalbasis. Vanuit deze basis gaan de medewerkers bij mensen thuis op bezoek, zoeken ze mensen op waar anderen zich zorgen over maken. Het is ook mogelijk om met onze medewerkers op deze thuisbasis af te spreken. Wijkteam Noord is actief in de volgende Hengelose wijken: de Sterrentuin, de Elsbeek, de Noork, Klein Driene, 't Rot, Slangenbeek, Hasseler Es.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

hengelonoord@wijkracht.nl

Wijkracht Wijkteam Zuid

i

De wijkteams werken in Hengelo vanuit drie stadsdelen (Noord, Midden en Zuid). In ieder stadsdeel hebben de teams een vaste uitvalbasis. Vanuit deze basis gaan de medewerkers bij mensen thuis op bezoek, zoeken ze mensen op waar anderen zich zorgen over maken. Het is ook mogelijk om met onze medewerkers op deze thuisbasis af te spreken. Het wijkteam Hengelo Zuid is actief in de volgende wijken: Groot Driene, Berflo Es, Wilderinkshoek, Veldwijk.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

hengelozuid@wijkracht.nl

Carintreggeland interculturele diensten IDA

i

IDA richt zich voornamelijk op thuisbegeleiding en werkt wat betreft zorg en verpleging samen met de reguliere zorgteams van Carintreggeland. Wanneer het nodig is kan ook interculturele verzorging geleverd worden.

H. Hartstralaan 100
7555PJ HENGELO OV

0883679651
maatwerkindividueel@carintreggeland.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding