Actief blijven

x

In het Hengelose Weekblad en bij Bureau Hengelo vind je veel informatie over activiteiten. Er zijn verspreid over de stad allerlei mogelijkheden om anderen te ontmoeten. Je kunt terecht in verschillende wijkcentra, wooncomplexen en kulturhuizen in Hengelo voor ontmoeting en ontspanning.

 • Informeer eens in de buurt naar activiteiten die buurtorganisaties / wijkverenigingen organiseren.
 • Bezoek een wooncomplex waar activiteiten plaatsvinden; deze zijn meestal niet alleen voor huurders maar ook toegankelijk voor buurtbewoners.
 • Kijk op de website van Wijkracht Hengelo en Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo voor meer informatie.
 • Vraag informatie op bij het Zorgloket.

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo

i

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo biedt informatie, advies en ondersteuning aan ouderen, familieleden en vrijwilligers die met ouderen werken.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0742459131
swoh@wijkracht.nl

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg voor iedereen op een professionele en informele manier.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Bureau Hengelo

i

Hengelose bureau voor evenementen, toerisme en stadspromotie.

Beursstraat 32
7551HV HENGELO OV

0742501080
info@bureauhengelo.nl

Ik zoek een cursus met leeftijdsgenoten.

Een aantal mogelijkheden op een rij:

 • Het ROC van Twente en de Volksuniversiteit bieden een aantal cursussen aan die specifiek bestemd zijn voor 55-plussers.
 • De bibliotheek Hengelo biedt samen met Seniorweb cursussen aan voor ouderen die meer computervaardigheden willen ontwikkelen.
 • de Universiteit voor de derde leeftijd (U3L) biedt cursussen aan op academisch niveau.
 • In Hengelo zijn ook studiekringen actief. Een studiekring is bedoeld voor mensen vanaf 55 jaar die het prettig vinden om samen met leeftijdgenoten uit te zoeken hoe bepaalde zaken in elkaar zitten.

Crea Centrum voor Kunsteducatie

i

CREA is een culturele instelling voor vrije tijdbesteding en ontwikkeling.

Esrein 9
7553CX HENGELO OV

0742917597
administratie@creahengelo.nl

Seniorweb Hengelo

i

SeniorWeb wil de digitale wereld begrijpelijk te maken, zodat iedereen het gemak en het plezier van computer en internet kan ervaren. Uitgangspunt hierbij is dat dit gebeurt vóór en dóór ouderen. Contactpersoon Seniorweb Hengelo: Ria ter Braake-Wal.

Beursstraat 34
7551HV HENGELO OV

0742771533

ROC van Twente

i

ROC van Twente is een onderwijsinstelling voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie in de regio Twente.

Gieterij 200
7553VZ HENGELO OV

0748525000
info@rocvantwente.nl

Universiteit voor de 3e Leeftijd (U3L)

i

U3L organiseert op diverse locaties in Oost-Nederland meerdaagse cursussen, colleges, lezingen, excursies en museumbezoek. De onderwerpen betreffen: filosofie, geschiedenis en archeologie, gezondheidswetenschappen, kunst en cultuur, mens en maatschappij, taal en letteren, religie en godsdienst, allen op het niveau van beginnend hoger onderwijs. Bereikbaar op het mobiele nummer tussen 10:00 - 12:00.

Dr. Martin Luther Kingstraat 35
7557LT HENGELO OV

0681495887
adm@u3l.nl

Bibliotheek Hengelo Stad

i

De hoofdvestiging van Bibliotheek Hengelo vind je aan de Beursstraat in het centrum van Hengelo. Je bent van harte welkom om gebruik te maken van het café, de activiteiten, de werkplekken met gratis WiFi of de uitgebreide collectie.

Beursstraat 34
7551HV HENGELO OV

0742452565
klantenservice@bibliotheekhengelo.nl

Volksuniversiteit Hengelo e.o.

i

De Volksuniversiteit Hengelo e.o. is een aparte stichting, die samenwerkt met het ROC van Twente.

Gieterij 200
7553VZ HENGELO OV

0748525525
info@volksuniversiteit-hengelo.nl

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo - Cursus Geheugentraining (55+)

i

In deze cursus krijgt u inzicht hoe het geheugen werkt, dat maakt dat u anders omgaat met uw vergeetachtigheid.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0742459131
swoh@wijkracht.nl

Studiekringen Hengelo

i

Een studiekring is bedoeld voor mensen vanaf 55 jaar die het prettig vinden om samen met leeftijdgenoten uit te zoeken hoe bepaalde zaken in elkaar zitten. Er zijn twee studiekringen actief in Hengelo. Eén groep komt op dinsdagmorgen bij elkaar in de bibliotheek (Beursstraat), de andere groep op woensdagmiddag.

Beursstraat 34
7551HV HENGELO OV

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo - Glanscursus (55+)

i

De cursus biedt ondersteuning in het zoeken naar mogelijkheden om tijd prettiger in te vullen en leert de deelnemers vaardigheden zelf actief bij te dragen aan de glans in het eigen leven. Voor vrouwen van 55 jaar en ouder.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0742459131
swoh@wijkracht.nl

Wijkracht cursusaanbod

i

Wijkracht biedt u de mogelijkheid mee te doen aan verschillende groepstrainingen en -cursussen.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Ik zoek iemand om samen erop uit te gaan.

Wil je met iemand iets ondernemen, bijvoorbeeld een oude hobby oppakken, samen een terrasje pakken of samen gaan wandelen of  … . Vul maar in. Wanneer je alleen bent of er niemand is die ook iets wil ondernemen, dan biedt het Bureau Activiteiten Bemiddeling (BAB) mogelijk een oplossing.

Het BAB brengt 55-plussers met elkaar in contact, die dezelfde belangstelling of hobby hebben en dit graag samen met iemand anders willen doen. Het is geen relatiebureau. Vraag de gratis folder aan of neem contact op met het wijkteam.

Bureau Activiteiten Bemiddeling

i

Het Bureau Activiteiten Bemiddeling (BAB) brengt 55-plussers met elkaar in contact, die dezelfde belangstelling of hobby hebben en dit graag samen met iemand anders willen doen.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455732

Ik kan niet meer op pad. Kan iemand bij mij thuis op bezoek komen?

Er zijn bezoekdiensten zoals vrijwilligers van de Zonnebloem die langdurig zieken, lichamelijk gehandicapten en aan huis gebonden ouderen bezoeken.

Vrijwilligers vanuit diverse kerken bezoeken ook mensen, wanneer zij daar behoefte aan hebben. 

Rode Kruis Hengelo

i

Het Rode Kruis Hengelo houdt zich bezig met het organiseren van diverse sociale activiteiten voor mensen uit Hengelo. Het doel is om mensen die in Hengelo wonen en die door verschillende omstandigheden niet makkelijk kunnen deelnemen aan allerlei sociale evenementen uit een eigen isolement te halen. Vervoer en begeleiding van zieken/gehandicapten en oude mensen kan met de Rode Kruis (rolstoel)bus. Het Rode Kruis biedt ook Bijzondere Vakanties voor mensen met een medische of sociale beperking.

Marnixstraat 1
7553LC HENGELO OV

rodekruish@hetnet.nl

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg voor iedereen op een professionele en informele manier.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Rooms-katholieke kerk Parochie de Goede Herder

i

In de Parochie De Goede Herder Hengelo werken vijf geloofsgemeenschappen samen: Moeder Teresa, O.L. Vrouw, Raphaël Exodus, Sint Lambertus en Thabor.

Onze Lieve Vrouwestraat 6
7557HX HENGELO OV

0742592332
secretariaat@degoedeherderhengelo.nl

Pastorale ondersteuning Protestantse Kerk Hengelo

i

Pastorale zorg: Indien iemand prijs stelt op bezoek van een dominee of ouderling kan dit via één van de commissieleden worden aangevraagd.

Drilscholtenstraat 30
7556NP HENGELO OV

0742912576
kerkelijkbureau@pkn-hengelo.nl

Zonnebloem Regio Hengelo

i

De Zonnebloem zet zich in voor mensen met fysieke beperkingen door contacten te leggen, gezelligheid te brengen, activiteiten te organiseren en vakanties mogelijk te maken. Zonnebloem Regio Hengelo heeft 5 afdelingen die onafhankelijk van elkaar diverse activiteiten organiseren voor hun gasten. Zonnebloem Regio Hengelo zorgt voor de organisatie van grotere activiteiten waar alle afdelingen aan deel nemen. In Twente is een Zonnebloemauto beschikbaar die per dag gehuurd kan worden om met 1 of enkele gasten op stap te gaan. De aangepaste auto is exclusief te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel.

0649937730

Kan ik het programma van de ontmoetingsruimten / sociëteiten voor ouderen ergens opvragen?

Je vindt het programma van de ontmoetingsruimten en sociëteiten voor ouderen op de website van Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo.

Wijkracht Welzijn Ouderen Hengelo - Ontmoeten & Activiteiten

i

Komt u graag in contact met andere mensen of wilt u actief bezig zijn? Dan zijn er in Hengelo tal van mogelijkheden.

Zijn er ontmoetingsplekken voor specifieke doelgroepen zoals alleenstaanden, allochtone mensen, mensen met een beperking?

Er zijn tal van initiatieven in Hengelo. Een aantal staat op deze website. Mocht je een initiatief kennen, dat hier nog niet genoemd is, geef het dan door aan het wijkteam.

 • Bij het Paviljoen ‘De Ontmoeting’ in het Prins Bernhard Plantsoen vindt elke zondagochtend een bijeenkomst plaats voor alleenstaanden;
 • Roze 50+ voor sociale contacten tussen homo- en biseksuele ouderen; 06 - 4731 7781; 
 • Voor contact met mantelzorgers is in Hengelo het MantelZorgcafé;
 • Hof Espelo is een een initiatief voor jong dementerenden en deelnemers met een cognitieve aandoening. Landschap Overijssel en Carintreggeland werken samen om natuur en zorg te kunnen combineren;
 • Vind je het lastig om contact te leggen met mensen dan kun je terecht bij de vriendenkring Hengelo die hierbij helpt. Mediant Hoor 'ns biedt ondersteuning voor mensen met terugkerende psychiatrische klachten die door langdurige behandeling of opname contacten zijn kwijtgeraakt. 

Er zijn ook speciale ontmoetingsmogelijkheden voor Suryoyo, Turks en Arabischsprekende ouderen. Zie de folder AVEM ontmoetingsgroepen. Vraag het wijkteam naar meer informatie over deze ontmoetingsplekken, als je iets zoekt dat je hier niet kunt vinden.

Rode Kruis Hengelo

i

Het Rode Kruis Hengelo houdt zich bezig met het organiseren van diverse sociale activiteiten voor mensen uit Hengelo. Het doel is om mensen die in Hengelo wonen en die door verschillende omstandigheden niet makkelijk kunnen deelnemen aan allerlei sociale evenementen uit een eigen isolement te halen. Vervoer en begeleiding van zieken/gehandicapten en oude mensen kan met de Rode Kruis (rolstoel)bus. Het Rode Kruis biedt ook Bijzondere Vakanties voor mensen met een medische of sociale beperking.

Marnixstraat 1
7553LC HENGELO OV

rodekruish@hetnet.nl

Wijkracht Wijkteam Midden

i

De wijkteams werken in Hengelo vanuit drie stadsdelen (Noord, Midden en Zuid). In ieder stadsdeel hebben de teams een vaste uitvalbasis. Vanuit deze basis gaan de medewerkers bij mensen thuis op bezoek, zoeken ze mensen op waar anderen zich zorgen over maken. Het is ook mogelijk om met onze medewerkers op deze thuisbasis af te spreken. Wijkteam Midden is actief in de wijken: 't Wilbert, Harmsveld -Tichelwerk, Hengelose Es,Timmersveld, Timmersweide, Medaillon, Old Ruitenborgh, Hunenborg, Weidedorp, Woolder Es, Woolde, Dichtersbuurt, Binnenstad.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

hengelomidden@wijkracht.nl

Wijkracht Wijkteam Noord

i

De wijkteams werken in Hengelo vanuit drie stadsdelen (Noord, Midden en Zuid). In ieder stadsdeel hebben de teams een vaste uitvalbasis. Vanuit deze basis gaan de medewerkers bij mensen thuis op bezoek, zoeken ze mensen op waar anderen zich zorgen over maken. Het is ook mogelijk om met onze medewerkers op deze thuisbasis af te spreken. Wijkteam Noord is actief in de volgende Hengelose wijken: de Sterrentuin, de Elsbeek, de Noork, Klein Driene, 't Rot, Slangenbeek, Hasseler Es.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

hengelonoord@wijkracht.nl

Wijkracht Wijkteam Zuid

i

De wijkteams werken in Hengelo vanuit drie stadsdelen (Noord, Midden en Zuid). In ieder stadsdeel hebben de teams een vaste uitvalbasis. Vanuit deze basis gaan de medewerkers bij mensen thuis op bezoek, zoeken ze mensen op waar anderen zich zorgen over maken. Het is ook mogelijk om met onze medewerkers op deze thuisbasis af te spreken. Het wijkteam Hengelo Zuid is actief in de volgende wijken: Groot Driene, Berflo Es, Wilderinkshoek, Veldwijk.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

hengelozuid@wijkracht.nl

Folder Ontmoetingsgroepen voor Suryoyo- Turks- en Arabisch sprekende ouderen (AVEM)

i

AVEM ontmoetingsgroepen voor Suryoyo- Turks- en Arabisch sprekende ouderen.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Hof Espelo

i

Hof Espelo biedt dagbesteding voor volwassenen met een (verstandelijke) beperking binnen een semi-beschermde werkomgeving, Landschap Hof Espelo, onder begeleiding van een agogisch medewerker van Aveleijn. Het project “Zorgend Landschap” biedt dagbesteding op voor jong dementerenden, mensen met een cognitieve aandoening, kinderen uit de jeugdzorg en vluchtelingen. Het project Zorgend Landschap wordt uitgevoerd door Landschap Overijssel in samenwerking met Trias Jeugdzorg, CarintReggeland en Vluchtelingenwerk Oost-Nederland. Daarnaast wordt samengewerkt met VSO De Korhoen uit Hengelo, een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Wie deel wil nemen aan het dagprogramma voor jong dementerenden, kan contact opnemen met de projectleider van CarintReggeland, 06 34 35 90 29. Contactpersoon Aveleijn: Jannie Huizing, telefoon 053 - 4363879.

Weerseloseweg 259
7522PS ENSCHEDE

Zonnebloem Regio Hengelo

i

De Zonnebloem zet zich in voor mensen met fysieke beperkingen door contacten te leggen, gezelligheid te brengen, activiteiten te organiseren en vakanties mogelijk te maken. Zonnebloem Regio Hengelo heeft 5 afdelingen die onafhankelijk van elkaar diverse activiteiten organiseren voor hun gasten. Zonnebloem Regio Hengelo zorgt voor de organisatie van grotere activiteiten waar alle afdelingen aan deel nemen. In Twente is een Zonnebloemauto beschikbaar die per dag gehuurd kan worden om met 1 of enkele gasten op stap te gaan. De aangepaste auto is exclusief te huur voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of scootmobiel.

0649937730

Roze 50+

i

Bij het klimmen der jaren lopen homo- en biseksuele mannen en vrouwen en transgenders een groter risico om eenzaam te worden. COC Twente-Achterhoek probeert iets te doen aan zowel de eenzaamheid als de situatie in zorginstellingen, zodat de leefomstandigheden voor homo’s, lesbo’s en transgenders verbeteren. Om de sociale contacten tussen homoseksuele ouderen te stimuleren organiseren we groepsactiviteiten voor deze doelgroep.

info@coctwenteachterhoek.nl

MantelZorgCafé Hengelo

i

Het MantelZorgCafé Hengelo is een ontmoetingsplek voor de mantelzorger, mét of zonder de verzorgde en biedt mantelzorgers de gelegenheid even de stad in te lopen met het idee dat de verzorgde door vrijwilligers aangenaam wordt opgevangen. Onder het genot van een kopje koffie kan de mantelzorger in gesprek komen met andere mantelzorgers. Wil de mantelzorger wel samen met de verzorgde de stad in en lukt het niet om bijvoorbeeld de rolstoel te duwen, dan kan een vrijwilliger even mee lopen. Alles mag, niets hoeft! Iedere eerste woensdag van de maand vanaf 10.30 uur tot 12.30 uur in Café Stravinsky.

Burgemeester Jansenplein 20
7551ED HENGELO OV

Samen koken en eten

Samen koken en eten en genieten van een gezonde maaltijd op een sfeervolle locatie? Dat kan maandelijks bij Schuif 's Aan in Hengelo waar ouderen deel kunnen nemen aan een kookgroep van Bak & Praat. Deelnemers en vrijwilligers zitten gemengd aan tafel en genieten samen van de warme maaltijd. Vrijwilligers van Bak & Praat bereiden gezonde en verse maaltijden voor ouderen. Tijdens de maaltijd gaat het om de gezelligheid van samen eten.

Vervoer inclusief
Bak & Praat biedt een vrijwillige vervoersdienst aan voor deelnemers zodat iedereen van huis kan worden opgehaald om vervolgens te kunnen genieten van een maaltijd op locatie. Na afloop van de kookgroep worden deelnemers weer thuisgebracht. De vrijwillige koks en chauffeurs eten ook mee.

Kosten
Deelnemers betalen geen kosten. Er is ruimte voor 4 kookgroepen van ongeveer 8 mensen die maandelijks bijeenkomen.

Meer informatie
Voor meer informatie en contact kun je terecht bij Bak & Praat, Stefan de Vries, 06-21 45 79 51 of Joris Driessen, 06-18 44 48 30. Of mail: info@bakenpraat.nl.

Wijkracht Hengelo

i

Wijkracht biedt sociale zorg voor iedereen op een professionele en informele manier.

Deldenerstraat 20
7551AG HENGELO OV

0889455722
info@wijkracht.nl

Bak&Praat Hengelo

i

Bak&Praat vrijwilligers bereiden maaltijden voor ouderen. Op sfeervolle locaties in Almelo, Hengelo en Enschede genieten ouderen van een gezonde maaltijd met de leukste sociale contacten. Bak&Praat biedt ook een vrijwillige vervoersdienst aan waar deelnemers gebruik van kunnen maken.

Molenstraat 20
7551DC HENGELO OV

0621457951
info@bakenpraat.nl

Ik ben op zoek naar kerk gerelateerde activiteiten.

In Hengelo zijn verschillende geloofsgemeenschappen. Voor meer informatie kun je bijvoorbeeld contact opnemen met de

 • Protestantse gemeente Hengelo
 • Roomskatholieke kerk

Rooms-katholieke kerk Parochie de Goede Herder

i

In de Parochie De Goede Herder Hengelo werken vijf geloofsgemeenschappen samen: Moeder Teresa, O.L. Vrouw, Raphaël Exodus, Sint Lambertus en Thabor.

Onze Lieve Vrouwestraat 6
7557HX HENGELO OV

0742592332
secretariaat@degoedeherderhengelo.nl

Protestantse Gemeente Hengelo

i

De Protestantse Gemeente Hengelo is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland.

Drilscholtenstraat 30
7556NP HENGELO OV

0742912576
kerkelijkbureau@pkn-hengelo.nl

Deze website gebruikt cookies - Meer informatie over cookies verberg melding